Јовановски: Само обединети Македонци, Македонци кои не си ги вадат очите, можат да си ја зачуваат татковината

Актерот Владо Јовановски, еден од водачите на граѓанската иницијатива „За заедничка Македонија“, реагира под фотографијата на профилот на Фејсбук на „соборецот“ Богдан Илиевски, на која е овековечена средбата со Јане Ченто на неговите први слободни денови по шест години затвор за настаните од 27 април 2017 година.

„Од едно зрно клас, од еден клас многу класје, а од нив нива цела. Само обединети Македонци, Македонци кои не си ги вадат очите, можат да си ја зачуваат татковината.

Од нешто треба да се почне. А тоа е: СЛОБОДА ЗА БРАНИТЕЛИТЕ НА УСТАВОТ НА Р. МАКЕДОНИЈА!

Во спротивно, сите ќе бидеме губитници/чергари“, коментира Јовановски под фотографијата на која се уште Игор Дурловски и Борис Дамовски.

Петтемина беа затворени и судени за упадот во Собранието, кога Талат Џафери беше „избран“ за спикер со кршење на Уставот, Деловникот и законите, а правнукот на првиот претседател на Македонија сè уште ја отслужува казната од 13 години затвор.

„Да држиш во зандана ваков благороден човек како Јане Ченто, во најмала рака е злосторство и многу лоша карма за Македонија!

Зошто Tатковината, како и во минатото, и сега си ги уништува најарните свои синови? Од кратката средба со Ченто, само ми се потврди тоа што го знам. Јане, иако е во затвор, тој е слободен, а ние поробените/окупираните, глумиме слобода“, напиша Јовановски на својата страница на Фејсбук.