При недостатокот на јод во човечкото тело може да настанат следните промени во организамот: Намалување на способноста за паметење, постојана изнемоштеност, нервни проблеми, значителен песимизам, а токму ваквите симптоми укажуваат на проблеми со штитната жлезда.

За таа цел неопходно е да се посети лекар, со цел да ја откриете причината за појавата на ваквите проблеми и да добиете соодветен третман, а во народната медицина, за лекување на штитната жлезда се препорачува употреба на т.н јодна тинктура.

Пред да отидете на спиење, со јод нацртајте мрежа на вашите пети и облечете чорапи одозгора. Доколу сето е во ред со вашето здравје, јодната решетка треба да остане на петите до следното утро. При проблеми со штитната жлезда, таа целосно ќе изчезне.

Воедно, со практикување на овој народен лек, вашето тело ќе се засити со јод, ќе ја подобрите вашата меморија и ќе се чувствувате значително поенергични.