Јавното Обинителство се најде во комплицирана ситуација откако добило кривична пријава за пет лица во врвот на владата за случајот Бехтел и Енка.

Во пријавата која ја поднесол екс министерот за правда и екс обвинител Михајло Маневски се гонат премиерот Ковачевски, вицепремиерите Груби и Маричиќ, министерот за транспорт и врски Благој Бочварски и директорот на здржаното претпријатие за јавни патишта Рустеми.


Според поднесената кривична пријава за која ЈО мора да се произнесе наведените лица сториле кривично дело злоупотреба на службена должност по став 5 од членот 353 од Кривичниот законик.

Според овој член лицата направиле голема материјална штета на буџетот на република Македонија за што следува казна од најмалку 5 години затвор или максимални 20.

Во досието за кривичната пријава долго 27 страници Маневски наведува многу детали за случајот кој сега првично треба да го решава шефот на Скопското јавно обвинителство Гаврил Бубевски кој може да го спроведе, да го одбие или да го префрли на ЈО за гонење на ЈО за гонење на организиран криминал и корупција.