Контроверзен проект на ковид-беџ, кој со својата боја ќе покаже дали некое лице е вакцинирано или не, со што ќе се овозможи да влегува во ресторани или на концерти, е најавен во Израел.

Оваа земја засега е „светскиот шампион“ во вакцинација, кадедосега се вакцинирани четири милиони Израелци или 45 проценти од населението, а 2,6 милиони примиле втора доза.

Владата објави систем на беџови – виолетова за оние кои не се вакцинирани или примиле само една доза и зелена за оние кои примиле втора вакцина или прележале Ковид-19.