Изгласана минималната плата: 90 пратеници беа „за“

Пратениците ги усвоија измените на Законот за минимална плата, со кои се предвидува минималната плата да се покачи од 15 на 18 илјади денари.

Законските измени се донесоа по скратена постапка, гласаа 90 пратеници, сите „за“.


Со законските измени, се очекува околу 80 илјади работници во април да земат покачена минимална плата. За помош на фирмите за зголемување на минималната плата во буџетот се предвидени 16 милиони евра, кои ќе се искористат за покривање на разликата во придонесите.СДК