Илон Маск веројатно нема да го купи Твитер, пишува Ројтерс.

Пред четири години, Илон Маск вети дека ќе основа компанија за кикиритки за да се спротивстави на See’s Candies на Ворен Бафет. Потоа се предомисли. Не би било чудно доколку договорот на Маск за купување на социјалната мрежа Твитер од 44 милијарди долари се одвива на истиот начин.

Секако, шефот на Тесла очигледно беше сериозен за купување на Твитер од неодамна. Финансирањето од Морган Стенли е поткрепено. Договорот вклучува такса од 1 милијарда долари што тој – или Твитер – би требало да ја плати доколку се откаже од договорот. А адвокатите на Твитер дури се вклопија во таканаречената клаузула за „специфични перформанси“, која теоретски би можела да го принуди Маск да ја купи компанијата ако се закани да се повлече, иако во пракса тоа веројатно би можело да се реши со додавање на надоместокот за пауза.
Кина е исто така голема спорна точка. Тесла таму произведува половина од своите возила, и прави четвртина од приходите. Но, Твитер не е пријател на Народна Република Кина, а од неодамна поради тоа што му пркоси на Пекинг во неговото справување со содржината поврзана со протестите во Хонг Конг.

Една работа му олеснува на Маск да си замине пред било што од ова да стане проблем: пазарот делумно веќе го предвидува. Акциите на Твитер моментално се тргуваат за 11% под неговата понудена цена. Твитовите на Маск во кои се критикуваат некои активности на компанијата – потенцијално непочитување на договорот за спојување – веќе сугерираат дека тој можеби почнува да губи интерес. Најверојатно вниманието на Маск ќе залута на друго место. Тоа не би било прв пат.