„Игри без граници“ за состав ва нова бугарска влада, ПП на Петков не се појави – ГЕРБ не сака

Неколку минути откако премиерот Кирил Петков официјално поднесе оставка од претседателската функција, најавено е дека консултациите со претседателот ќе започнат денеска, 27.06.2022 година.

Шефот на државата Румен Радев ќе започне консултации со претставниците „Продолжуваме со промената“ кои изјавија дека имаат намера да се обидат да го исполнат вториот мандат што им е даден, нагласувајќи го ова како национално одговорна позиција, за да не ја турнат земјата во политичка криза во позадината на економската криза и безбедносната криза. предизвикана од војната во Украина.

Тие ги имаат уверувањата на нивните коалициски партнери од БСП и ДБ дека ќе ги поддржат овие напори.

„Има такви“ и покрај поддржаното гласање за недоверба и повлекувањето на министрите од коалицијата, ја оставија отворена вратата отворена со навестување дека и тие би можеле да ја поддржат иницијативата на ПП за втор кабинет во рамките на ова Народно собрание,но без Кирил Петков.

ГЕРБ соопшти дека не е во ред втората по големина група во Народното собрание да формира кабинет и порачаа дека ќе го вратат мандатот по добивањето.

Трет мандат во рамките на пратеничкиот рулет се предава по дискреција на шефот на државата, а барање да се обиде да го исполни досега има дадено само „Има таков народ“ – петтата по големина пратеничка група во ова Народно собрание.