Поранешниот американски претседател Доналд Трамп се залага за задржување на правото на носење оружје дури и по пукањето во Тексас, во кое загинаа 21 лице, објавија медиуми

„Ако Соединетите Држави имаат 40 милијарди долари за Украина, ние мора да можеме да направиме се што можеме за да ја обезбедиме безбедноста на нашите деца“, рече Доналд Трамп.

Тој вели дека „постоењето на злото во нашиот свет не е причина за разоружување на граѓаните кои го почитуваат законот. Постоењето на злото е една од најдобрите причини за вооружување на граѓаните кои го почитуваат законот“.

Претходно, американскиот претседател Џо Бајден повика на предизвик на лобито за оружје по пукањето во Тексас, во кое загинаа 21 лице.