Македонските граѓани ја перципираат корупцијата како еден од клучните проблеми во земјата и Владата треба да покаже дека се справува со овој проблем, порача во интервју за МИА, специјалниот претставник на Обединетото Кралство за Западен Балкан, лорд Стјуарт Пич.

Според него анкетите тука покажуваат дека јавноста, граѓаните на Македонија ја перципираат корупција како проблем.

–  Владата треба да покаже дека се справува со овој проблем. Постоење на независен систем за назначување заснован на заслуги, на пример транспарентен изборен процес на лица на клучни позиции, вклучително и за судии, членови на Комисијата за борба против дискриминацијата и лица на високи раководни позиции претставува добар почеток, заедно со потребата за транспарентност и отчетност во многу јавни институции, нагласи Пич, кој оваа недела беше во посета на земјава и оствари средби со претставниците на државниот врв.

Тој во интервјуто за МИА изјави дека Обединетото Кралство ја поддржува амбициозната реформска агенда на Македонија, вклучително и реформите што треба да се спроведат за членство на земјата во Европската Унија.

Лорд Пич додаде и дека Обединетото Кралство финансиски ја поддржува Македонија во справување со овие аспекти преку повеќе програми.