И Матис „бесното куче“ иде во Скопје со поддршка на референдумот

Американскиот секретар за одбрана Џејмс Матис најави дека ќе ја посети Македонија пред референдумот на 30 септември за промена на името, изразувајќи загриженост поради наводно руско мешање.Шефот на Пентагон изјави дека е загрижен оти Русија би можела да се обиде да се вмеша во исходот на референдумот од чиј успех зависи членството на Македонија во НАТО.

„Демократиите треба да бидат оставени намира. Доколку нивниот амбасадор сака нешто да изјави, тоа е едно. Но проблемите кои Русија ги создаде од Естонија до САД, од Украина и сега во Македонија, тоа е секогаш прилагодено на одредена ситуација и секогаш е надвор од сите правила“ – рече Матис кој во македонската јавност е познат како “mad dog” или ,,бесно куче”

„Ќе отидам таму за да ставам многу јасно до знаење дека ние го поддржуваме македонскиот народ“ додаде Матис кој е највисокиот државен претставник на САД што ќе дојде во Скопје во пресрет на референдумот. В четврток во земјата ќе престојува помошникот државен секретар за Европа и Евроазија, Вес Мичел.