И цената на шеќерот ќе ни го загорчи животот

Расте цената на шекерот на берзите, а светските  аналитичари предвидуваат овој тренд ќе продолжи, а со тоа се очекува и пораст на цените на производите во кои се употребува шеќерот.

Фјучерсите на суровиот шеќер во последните денови се зголемија на 52 центи за килограм, достигнувајќи го максимумот во последните 11 години.


Според аналитичарите, зголемувањето на цените на шеќерот може да се пренесе на крајните потрошувачи, во форма на повисоки цени за нивните омилени слатки, како што се сладолед, бисквити, чоколади, бонбони.

„ Порастот на цените на кондиторските производи и пијалоците базирани на шеќер е поттикнат од зголемувањето на вредноста на шеќерот. Цените на преработената храна растат на глобално ниво. Во чоколадна лента имате млеко, какао во прав итн. и овие трошоци исто така се зголемуваат. Трошоците за енергија и работна сила за производство на такви производи исто така се зголемуваат“ – вели Џон Стенсфилд, виш аналитичар за шеќер во платформата за податоци за стоки DNEXT.

Според него, сезоната на дробење трска во Азија се намалува во последните недели и дека има големи промени во клучните земји производители: Индија, Тајланд, Кина и Пакистан.

Индија е втор најголем производител на шеќер во светот, по Бразил. На почетокот на април, Здружението за трговија со шеќер во цела Индија ги намали проценките за производство на шеќер за скоро 3 % за земјоделската година од октомври 2022 година до септември 2023 година.