Хрватска „ги замрзна“ цените на горивата

Хрватската влада донела уредба со кој се определува максималната цена на моторниот бензин на 1,47 евра во период од 30 дена, додека цената на дизелот е ограничена на 1,46 евра.

Како што објасни премиерит Андреја Пленковиќ, ова се прави со цел да ги заштити потрошувачите и тоа и го прави, пренесува „Јутарњи лист“.

„Имајќи го предвид тековниот економски момент, непредвидливоста на цените на нафтата на светскиот пазар и влијанието на цените на горивата врз целокупната економска активност и животниот стандард на граѓаните, со цел непречено понатамошно економско закрепнување, Владата одлучи да ја искористи можноста за стабилизирање на цените на бензинот врз основа на Законот за пазар на нафта и нафтени деривати“, рече премиерот Пленковиќ.