Хоспитализираните војници на АРМ затруени со гас во Словенија пуштени од болница

Главниот медицински офицер на словенечката армија Роберт Карота преку соопштение за медиумите објави дека во средата попладнето се одржало чистење на подрумски простории во Черна на Корушка, предводено од противпожарната служба. На гасот јаглерод моноксид биле изложени 32 лица, од кои 18 припадници на Армијата на Република Македонија (АРМ), осум пожарникари и шест припадници на Словенечката војска (СВ).

Сите изложени биле прегледани и третирани од Карота на местото на настанот. Тој проценил дека сите се надвор од животна опасност, а во исто време во болниците на понатамошно лекување како превентивна мерка испратил пет припадници на Словенечката војска, двајца припадници на македонската армија и еден пожарникар. Со хеликоптер биле пренесени во Словенија Градец, Марибор, Тополшица и Љубљана. Во вечерните часови здравствената состојба на уште двајца пожарникари се влошила и тие со возило на Брза помош биле пренесени во болница.


Како што соопштија од словенечката армија, сите веќе се на домашна нега – четири лица се отпуштени од болниците во текот на ноќта, а останатите шестмина во текот на денот.

Затруениет македонски војници се дел од контингентот од сто припадници на АРМ испратени во Словенија да помогнат во надминувањето на последиците од катастрофалните поплави.