Илјадници луѓе во петокот ги напуштија своите домови на југот на Холандија, бегајќи од надојдени води кои пробија насип.

Голем дел од Холандија е под нивото на морето, заштитен со комплексен систем на древни насипи и современи цементни бариери кои спречуваат навлегување на водата од морето и реките.


Премиерот Марк Руте прогласи национална катастрофа во јужната провинција Лимбург, што се наоѓа помеѓу поплавените области во западна Германија и Белгија.

Властите започнаа со евакуација на големи делови од градот Венло во петокот попладне, а на луѓето од помалата општина Мерсен исто така им беше кажано веднаш да ги напуштат своите имоти, објави Ројтерс.

„Има голема дупка во насипот … Напуштете го домот веднаш и одете на безбедно“, објавија службите за итни случаи во Мерсен.

Во меѓувреме војската успеала да го поправи насипот.