Хашим Тачи и уште тројца водачи на некогашната ОВК пред Судот во Хаг

Четворицата водачи на поранешната Ослободителна војска на Косово, вклучувајќи го и поранешниот косовски претседател Хашим Тачи, денеска ќе бидат изведени пред Трибуналот за злосторства на ОВК во Хаг, пренесе Радио Слободна Европа.

Тие треба да се изјаснат за новите наводи во проширеното обвинение кое ги товари за злосторства против Албанците, Србите и Ромите на Косово и Албанија во 1998-1999 година.

Тачи, Кадри Весели, Реџеп Селими и Јакуп Красниќи посебно ќе бидат изведени пред судијата по претходна постапка Николас Гију, се наведува на веб-страницата на судот. Обвинението, кое сè уште има 10 точки, е проширено за наводи за злосторства на ОВК во селата Будаково, Семетиште, Сува Река и Гњилане.

Обвинението ги товари Тачи (53), Вешељ (54), Селими (50) и Красниќи (70) за злосторства извршени во повеќе од 40 нелегални притвори на ОВК во Косово и Албанија против најмалку 407 притвореници, од кои најмалку 98 се убиени. од март 1998. до септември 1999 година.

Сите обвинети, кои беа уапсени на Косово на 4 и 5 ноември 2020 година, на првото појавување пред судот, од 9 до 11 ноември истата година, се изјаснија за невини за делата во обвинението.

Судењето на Тачи и другите обвинети се уште не е закажано, а неизвесно е дали судењето би можело да биде отворено до крајот на оваа година.