Хаос во Гази Баба, бркан снимател за да се скрие ребалансот (ВИДЕО)

Хаос на седницата на општина Гази Баба откако локалната извршна власт насила се обиде да го донесе најновиот ребаланс на буџетот во пресрет на локалните избори.

Советниците на СДСМ од Гази Баба барале отстранување на снимател за јавноста да не види како шверцерски се носи ребаланс на буџетот, јавуваат повеќе медиуми.

Жестока расправа во Советот на општина Гази Баба на над 20-часовната седница за ребаланс на буџетот.

Провокации, прекршувања на деловникот, законот за локална самоуправа и други прописи…

Советниците од СДСМ бараа да биде отстранет снимател од салата, поради како што рекоа, бил несоодветно облечен.
На ова, реагираа од ВМРО-ДПМНЕ, дека снимателот бил уредно пријавен и дека има легитимно право да снима.

Претседателот на Советот на општина Гази Баба, Тони Бојковски, побара да се повикаат служби и да се измери количеството на алкохол во крвта кај советниците, алудирајќи на оние од редовите на СДСМ, и доколку се пронајде присуство, седницата да биде одложена.

Според ВМРО-ДПМНЕ, советниците од власта и градоначалникот се обидуваат на сила и надвор од утврдена постапка да донесе ребаланс на буџетот.

-Се случува шверцерско носење на ребаланс на буџет, директно поттикнато од градоначалникот на Гази Баба Борче Георгиевски. За прв пат во историјата на општината се носи ребаланс кој не е поминат на комисија, и без можност за поднесување на амандмани. Се кршат закони, процедури и деловник за работа на општината. Ваквото нечовечно и незаконско работење на градоначалникот Георгиевски покажува насилие и нервоза во носењето на ребаланс што самото укажува дека се штитат криминални интереси на бизнис кругови. Советничката група на ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата, во Гази Баба повикува на присуство на јавност и медиуми, со цел да го евидентираат, криминалот и кршењето на процедури кои се одвиваат во овој момент. За потсетување, ребаланс на буџетот на Општина Гази Баба, се донесе пред 20-тина дена, што е уште една потврда дека овој нов ребаланс е за лични и криминални интереси, истакнаа од ВМРО-ДПМНЕ.