Поранешниот министер за гфинасии на Македонија, Џевдет Хајредини – ден по разрешувањето на директорот на ДПИ, Стојко Пауновски, кој се спротивстави да прими 35 лица во Инспекторатот според Рамковсниот охридски договор – упати јавно прашање до премиерот на која основа овие лица со години се водат како „вработени“.

„Господине Заев, имам право да очекувам јавно од Вас да добијам одговор на следните прашања:

Според кој член од кој закон, долги години Груевски, сега и Вие, не мал број гласачи на ДУИ да ги плаќате од државниот буџет, што го полнат сиромашните граѓани на Македонија? –

Дали Вам ви е познато, кои услови треба да ги исполнат лицата кои го стекнуват правото да се запишат во списокот на “вработени” според Охридскиот Договор и платата да им се дозначува дома?

Дали сте сигурни, г. Заев, дека никој никогаш нема да одговара за оваа крупна политичка корупција?

И на крајот, според Вас, можно ли е сличен случај да постои во било која држава членка на ЕУ или дури и во Африка? – прашува Хајредини на фејсбук.