Инсистирањето на Бугарија да ги блокира разговорите за пристапување во Европската Унија со Северна Македонија ризикува да создаде уште една пукнатина во југоисточното крило на НАТО откако две нејзини земји-членки, Грција и Турција, веќе се длабоко поделени, оценува „Катимерини“.

Според новинарот Ставрос Цимас, и Бугарија и Македонија се клучни регионални членки на алијансата. Бугарија за нејзината улога како супервизор над Црното Море и јужна Русија и с. Македонија, како тампон против понатамошно руско ширење во срцето на Балканот.


И двете земји многу силно го чувствуваат влијанието на американско-рускиот конфликт на влијание.

„Меѓутоа, НАТО се чини дека е нарушено од ривалството Софија-Скопје, сметајќи го за европско прашање што треба да го решат земјите-членки на ЕУ. Приговорите на Бугарија за влез на с. Македонија во ЕУ не произлегуваат од критериумите за пристап, како што е потребата за зајакнување на демократијата и сузбивање на корупцијата; наместо тоа, тие се поттикнуваат од историски тврдења што предизвикуваат национализам од обете страни и во одреден момент наскоро ќе имаат влијание врз НАТО, освен ако не се решат овие разлики.

Антибугарската треска се зголемува во с. Македонија, со благослов на политичкото раководство и медиумите, а ставот на Скопје кон Софија станува поагресивен, констатира Катимерини. Индикативно е отфрлањето на барањето на Софија да учествува во воздушното полициско работење на НАТО во с.Македонија, како и повлекувањето на интересот за бугарската нуклеарна централа Белене, и одбирајќи место тоа да се поддржи проектот за природен гас во северното грчко пристаниште Александрополи.