Грција се отвора за туристи од 32 земји, Македонија не е на списокот

Грција ги укинува правилата за карантин за патници од 32 земји, но туристите мора да бидат вакцинирани или негативни тестирани негативно на COVID-19, објави Гардијан.

Од следната недела, граѓаните на Европската унија, како и на САД, Велика Британија, Србија, Израел и ОАЕ, нема да бидат обврзани да одат во изолација.

Новиот режим се очекува да стапи на сила на 19 април.

„Ова се првите чекори пред земјата да се отвори за туристите на 14 мај“, рече висок претставник на Министерството за туризам.

„Истовремено со укинување на ограничувањето за странски гости, ќе бидат отворени девет аеродроми. Според планот, патниците ќе бидат примени на островите Кос, Миконос, Санторини, Родос, Крф, Крит, Атина и Солун.

Неделава, како дел од експериментот развиен од експерти од грчката туристичка индустрија, 189 патници од Холандија полетаа на Родос, каде треба да поминат осум дена со доброволна самоизолација во приморско одморалиште. На одмор не им е дозволено да го напуштат хотелот, па дури и да одат на плажа.