Грција: Kазни од 50 евра за невакцинираните над 60 години

Невакцинираните грчки граѓани на возраст над 60 години кои не примиле барем една доза вакцина против коронавирус ќе бидат казнети со 50 евра во јануари и 100 евра за секој нареден месец.

Санкцијата се воведува со оглед на одлуката за задолжителна вакцинација на конкретната возрасна група која стапи во сила денеска.

Мерката беше објавена на крајот на ноември,а неколку дена подоцна пратениците ја изгласаа одлуката.

Мерката предвидува дека, со цел да се заштити јавното здравје, сите лица родени пред 31 декември 1961 година и кои живеат во Грција мора да бидат вакцинирани против СОВИД-19.