Truth Social е социјалната мрежа која најмногу ја поддржува поранешниот американски претседател Доналд Трамп, а сега е достапна на Google Play Store, по неколку месеци одложување.

Од крајот на август, двете страни се во конфликт околу одобрувањето на апликацијата во Google Store. Google наводно ги означил проблемите со модерирање на содржината во апликацијата, вклучувајќи физички закани и содржина што повикува на насилство.


Пред тоа, Truth Social се појави на Apple App Store во февруари оваа година, додека корисниците на Android мораа да се потпрат на веб верзијата на услугата или да ја преземат апликацијата од страна до сега.

Во својата политика за приватност, Google бара апликациите со содржина генерирана од корисниците да ги следат правилата што спречуваат навредливо однесување и закани, како и механизми за спроведување на тие политики.

Truth Social не е единствената апликација која добива дополнителна проверка од Google за нејзините политики. Една од нив е апликацијата Parler, која во јануари беше повлечена од Play Store од истите причини, но беше вратена минатиот месец.