„Бугарија е најбарана за време на војна, кога геополитичките интереси на Големите сили се вкрстуваат на Балканот. Во 1915 година, двете завојувани коалиции се бореа за тоа – Централните сили на Германија, Австро -Унгарија и Отоманската империја и Антантата, во која беа вклучени Британија, царска Русија и Франција.

Ова го изјавува во интервју за БГНЕС бугарскиот академик Георги Марков.

Тој потсетува дека пред бугарското вклучување во светскиот конфликт, на 14 октомври 1915 г. Германија и Австро-Унгарија биле во континентална блокада.

„Со вклучувањето на Бугарија на страната на Централните сили, континенталната блокада се крши. Патот кон Отоманската империја и Блискиот Исток беше отворен, а пристапот до суровини беше проширен, што, сепак, не беше доволно. По неуспехот на операцијата Галиполе во 1915 година, силите на Антантата се преселија во Солун, каде што отворија новиот Солунски фронт.

Најголемата предност е тоа што „Германија добива во Бугарија сојузник на Балканот, што ги држи под контрола другите соседи“, вели академик Марков.

„Додека Бугарија беше во војна, началникот на германскиот Генералштаб, генерал Ерих фон Фалкенхајн ​​(1914-1916), ја нарече Бугарија„ стратешки клуч за Балканот “.

Тој верувал дека е многу важно овој „стратешки клуч“ да биде во рацете на Берлин.

Поради оваа причина, Германија беше дарежлива со ветувања за територии, вклучувајќи ја и Македонија.

Антантата не можеше да даде контра-понуда бидејќи Србија и Грција, кои ја поделија Македонија по Балканските војни, беа нејзини сојузници “, вели Марков.

ПОВЕЌЕ