Двете земји најавуваат зближување пооради геополитичките пресврти предизвикани од сојузот меѓу Русија и Кина и војната против Украина.

На првите билатерални владини консултации, на кои канцеларот Олаф Шолц пристигна во Токио со шестмина негови најважни министри, двете земји се договорија за поблиска соработка за економска и воена безбедност, пишува Дојче веле.


„Преку овие консултации блиската соработка со Јапонија достигна ново ниво“, рече Шолц и најави „нов моментум“ во односите со „вредниот партнер“. Тие се сретнаа за да учат еден од друг и да работат заедно. „Сакаме да ги намалиме зависностите и да ја зголемиме отпорноста на нашите економии“, објасни канцеларот.

Тој особено ги спомена заштитата на критичната инфраструктура, заштитата на трговските патишта и безбедноста во снабдувањето со енергија.

„Јапонско-германските односи се посилни и поблиски од кога било“, истакна јапонскиот премиер Фумио Кишида.

Според него, двете земји се согласиле да ги зајакнат синџирите на снабдување „меѓу истомислениците“ за минерали, полупроводници, батерии и други стратешки сектори за да се „спротивстават на економската неопходност“. Со ова Кишида алудираше на глобалното значење на Кина во експлоатацијата на ретки минерали за батерии и производство на соларни модули.

Јапонија најверојатно ќе ја стави економската безбедност високо на агендата на самитот на Г7 во Хирошима во мај.

Германија и Јапонија исто така сакаат поинтензивно да соработуваат кога станува збор за безбедносната и одбранбената политика.

Борис Писториус е првиот германски министер за одбрана кој ја посети Јапонија по 16 години. Се создава законска рамка за взаемна логистичка помош и поддршка, на пример при заеднички маневри.

Берлин сака да испрати фрегата во регионот на Пацификот по втор пат следната година, која потоа повторно ќе се закотви во Јапонија.

Канцеларот Шолц објасни дека мисијата треба да се сфати како „заложба за слободата на морињата“.

При последната посета на германски воени бродови на Јапонија, Кина жестоко протестираше.