Министерството за труд треба да донесе одредба според која се подготвува реформа на законот за имиграција, чија цел е да се забрза доселувањето на квалификувана работна сила.

Правилото за Западен Балкан успешно ја регулира имиграцијата од овој дел на Европа повеќе од седум години и според најавите,правилото за Западен Балкан се продолжува за една година, а контингентот се зголемува од сегашните 25 на 50 илјади годишно.

Правилото за имиграција за шесте земји од Западен Балкан (Албанија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Косово, Македонија и Србија) беше воведено на почетокот на 2016 година, меѓу другото, за да се спречи практиката со која жителите на овие земји се обидуваат да го користат имиграцискиот систем.азил за добивање работна дозвола за Германија, пишува „Скопско ехо“ повикувајки се на извори од „Дојче веле“.

Правилото се покажа како хит: на заинтересираните страни им треба гаранција од работодавач во Германија и предуслов дека не добиле социјални бенефиции во Германија како баратели на азил во последните 24 месеци од поднесувањето на барањето за виза. Досега беше планирано преку ова правило во Германија да емигрираат 25.000 работници годишно. Сега, според желбите на делови од германската влада, оваа бројка треба да се зголеми на 50.000.

Досега правилото беше ограничено на една година, па истекува на крајот на оваа година, пренесува „Скопско ехо“.