Германија бара да ги откупи своите тенкови од Швајцарија

Германија побара од Швајцарија да продаде дел од нејзините тенкови Леопард II, објави швајцарскиот весник Blick, договор што може да му овозможи на Берлин да ја зголеми својата воена помош за Украина, пренесува Ројтерс.

Германија сака Швајцарија да продаде дел од тенковите назад на производителот Рајнметал, пишува весникот, што ќе и овозможи на компанијата да ги пополни празнините во вооружувањето на членките на Европската унија и НАТО.

Германија, Полска, Португалија, Финска и Шведска се меѓу земјите што испраќаат тенкови „Леопард“ во Украина, празнејќи го сопствениот арсенал.

Германскиот министер за одбрана Борис Писториус и министерот за економија Роберт Хабек ја информирале швајцарската министерка за одбрана Виола Амхерд за проектот во писмо од 23 февруари, се вели во изданието.

Тие побарале од нивниот швајцарски колега да ја координира продажбата, уверувајќи ги дека швајцарските тенкови нема да бидат префрлени во Украина.

Според нејзините закони за неутралност и посебно наметнатото ембарго за оружје, Швајцарија не може да испраќа оружје директно во Украина.

Договорот со Германија ќе бара од швајцарскиот парламент официјално да ги прогласи зачуваните тенкови за деактивирани, пишува весникот.