Вчера, американскиот претседател зборуваше на прес-конференција за глобалното затоплувањево Сомерсет, Масачусетс .

За време на говорот, Џо Бајден потсети на „токсините, смогот и емисиите на стаклена градина“ и како тие влијаеле во неговиот роден град Клејмонт, Делавер.

Во шокантната изјава во која ги опишува своите искуства со емисиите на рафинеријата за нафта, Бајден им рече на насобраните:

„Затоа јас и проклето многу други луѓе со кои пораснав имаме рак и зошто најдолго време Делавер имаше највисока стапка на рак во нацијата” рекол Бајден како што пренесуваат медиуми

Прегледот за здравјето на Бајден за 2021 година откри дека неговиот лекар д-р Кевин О’Конор извршил операција за отстранување на немеланомски карциноми на кожата.Сепак, тој укажа за сончевои вилјание, а не на изложеност на хемикалии што ги користи нафтената индустрија.

Не е јасно каде Бајден објави „новина“ за неговата здравствена состојба или направил гаф.