Француските работници стапија во штрајк и се приклучија на маршевите низ земјата на националниот ден на протест против плановите на владата да ја зголеми старосната граница за пензионирање за две години на 64 години.

Возовите и летовите беа откажани, основните училишта беа затворени, а илјадници полицајци беа распоредени додека синдикатите одржаа национални штрајкови во знак на протест против планот на владата да ја зголеми старосната граница за пензионирање за повеќето работници.

Протестите во големите француски градови, вклучувајќи ги Париз, Марсеј, Тулуз, Нант и Ница, ги запреа транспортните услуги во четвртокот. Ајфеловата кула беше затворена за посетители, а енергетската мрежа на земјата исто така беше под притисок.

Осум од најголемите синдикати повикаа на „прв ден штрајкови и протести“ против пензиските реформи што ги откри владата на претседателот Емануел Макрон. Законодавството ќе бара од француските граѓани да работат до 64 години, од 62 во моментов, за да се квалификуваат за целосна државна пензија.