Францускиот министер за финансии Бруно Ле Мер повика на САД да не му се дозволи дозволи да доминира на глобалниот енергетски пазар додека ЕУ ги трпи последиците од конфликтот во Украина.

„Конфликтот во Украина не смее да заврши со американската економска доминација и слабеењето на ЕУ“, изјави тојво францускиот парламент.

Според Ле Мер, неприфатливо е Вашингтон „да го продава својот течен природен гас по цена четири пати повисока од онаа што е одредена за американските индустријалци“.

„Мораме да постигнеме побалансирани економски односи во однос на енергијата меѓу американските партнери и европскиот континент“, заклучува тој.

Во ЕУ залихите се претежно полни со течен природен гас (ТНГ) и моментално се на највисоко сезонско ниво од 2016 година, покажуваат податоците собрани од Блумберг.