НАТО Алијансата од сериозен конструктивен пропуст: проширувајќи се длабоко во источноевропската геополитика, таа стана преголема, премногу нејасна и премногу провокативнна, пишува Foreign Affair.

Основанa во 1949 година за да ја брани Западна Европа, НАТО првично беше триумфална организација. Го одржува Советскиот Сојуз што се појавува, го одржувашe мирот и овозможуваше економска и политичка интеграција на Западна Европа.

По завршувањето на Студената војна, Соединетите Американски Држави и неколку земји од Централна и Југоисточна Европа го промовираа драматичното проширување на алијансата, отворајќи ги вратите на НАТО за повеќе од десетина земји во последователни рунди на проширување.

Денес, Алијансата е лабаво и растегливо чудовиште од 30 земји, што ја опфаќа Северна Америка, Западна Европа, балтичките држави и Турција. Проширениот НАТО осцилира меѓу нападот и одбраната, кој беше вклучен во непријателствата во Србија, Авганистан и Либија.

Огромното проширување на алијансата и двосмисленоста на нејзината мисија ризикуваат да го вовлечат НАТО во голема европска војна.

Со цел да ја поедностави својата стратешка цел и да ги подобри одбранбените способности, НАТО мора јавно и експлицитно да се откаже од пристапувањето на нови членки.

Алијансата мора јасно да стави до знаење дека долгата фаза на нејзиното проширување е завршена.

Запирањето на политиката на отворени врати, без разлика колку е тешко да се спроведе, и преиспитувањето на безбедносната архитектура во Централна и Источна Европа не би било отстапка за Путин.

Напротив, неопходно е најуспешниот сојуз на дваесеттиот век да опстане и да напредува во дваесет и првиот век, пишува водечкиот магазин за надворешната политика, геополитиката и глобалните прашања.