Фон дер Лајен од Скопје ја започнува балканската турнеја

Претседателката на Европската комисија, Урсула фон дер Лејен, денеска пристигнува во Албанија и Македонија, како дел од посетата на Западен Балкан.

Во рамките на турнејата се планирани посети на Црна Гора, Србија и Косово. Во официјалната наставна програма се наведува дека Фон дер Лејн ќе ја посети БиХ во четврток, 30 -ти септември.

Обраќајќи се пред Европскиот парламент на 15 септември во Стразбур, таа најави дека до крајот на месецот ќе ги посети земјите од Западен Балкан.

Таа тогаш рече дека сака да испрати силен сигнал за посветеноста на Европската унија за пристапниот процес на блокот со посета на Западен Балкан.

„Пред крајот на месецот, ќе го посетам регионот и ќе испратам силен сигнал за нашата посветеност кон процесот на проширување. Тоа им го должиме на сите млади луѓе кои веруваат во иднината на Европа“, рече Фон дер Лејн.