A smartphone user shows the Facebook application on his phone in the central Bosnian town of Zenica, in this photo illustration, May 2, 2013. Facebook Inc's mobile advertising revenue growth gained momentum in the first three months of the year as the social network sold more ads to users on smartphones and tablets, partially offsetting higher spending which weighed on profits. REUTERS/Dado Ruvic (BOSNIA AND HERZEGOVINA - Tags: SOCIETY SCIENCE TECHNOLOGY BUSINESS) - RTXZ81J

Корисниците на Фејсбук на своите профили добиле голем број пораки од непознати лица упатени до познати личности, а овој проблем не е само кај неколкумина туку кај поголем дел од корисниците на оваа социјална мрежа во целиот свет.

Илјадници корисници на Фејсбук се пожалиле дека наместо активности на нивните пријатели, гледаат (спам) пораки или коментари оставени од непознати луѓе на страниците на познатите личности.

Експертите објаснуваат дека се работи за „баг“, пренесува PiunikaWeb.

Проблемот со Фејсбук е забележан и на платформи како што е „Down Detector“ чиј графикон покажува дека извештаите за „багови“ се зголемуваат.

Компанијата сè уште официјално не се огласи за проблемот.

Британски „Метро“ пишува дека „багот“ се чини не влијаел на апликацијата за паметни телефони. И корисниците на ИОС и Андроид известуваат дека Фејсбук работи нормално за нив.