Фактор: Пациентите од цистична фиброза стравуваат дека нема да има лек за сите…

Пациентите со цистична фиброза не веруваат дека во Македонија ќе биде набавен лекот „Трикафта“ за сите болни, иако законските измени веќе се усвоени,објавува „Фактор“..

Родител на дете со ова ретко заболување во разговор за Фактор вели дека досега се само известени дека се усвоени законските измени кои беа неопходни за набавка на современата терапија и фактот дека со издвоениот буџет преку интервентен увоз набавена е терапија за вкупно 12 пациенти за период од 1 година.

„Во Министерството за здравство пред 2 недели, согласно информациите што ги добивме денес се формирала комисија која за период од три месеци треба да усвои протоколи, подзаконски акти и друга во насока на обезбедување на современа терапија за сите пациенти и соодветни услови за лекување на пациентите. Но не сме убедени во крајниот позитивен исход, вели соговоирничката на Фактор.

Не е обезбеден буџет за набавка на современа терапија за останатите пациенти кои се подобни за истата. Во моментов се работи за околу 80 пациенти…

ПОВЕЌЕ