„Фајзер“ планира приближно четирикратно да ја зголеми цената на својата вакцина против СОВИД-19 на околу 110 до 130 долари по доза по истекот на тековната програма за купување на американската влада, изјави во четвртокот извршната директорка на компанијата, Ангела Лукин, цитирана од Ројтерс.

Лукин рече дека очекува вакцината – која моментално е обезбедена бесплатно за сите, да биде обезбедена бесплатно само за луѓето кои имаат приватно или здравствено осигурување платено од државата.

Ројтерс претходно во четвртокот објави дека американскиот пазар очекува такви скокови на цените поради слабата побарувачка за вакцини за СОВИД-19, што значи дека производителите на вакцини ќе мора да ги зголемат цените за да ги исполнат прогнозите за приходите за 2023 година и потоа.