Европратеници бараат да отпадне консензусот при гласањето во ЕУ!?

Група европратеници планира да воведе долгорочна реформа на главниот договор на ЕУ, која, доколку биде одобрена, радикално ќе го промени начинот на функционирање на блокот, покажува нацртот до кој дојде Политико.

Нацрт-предлогот, кој е датиран од 17 август, а го напишаа шест пратеници на Европскиот парламент во Комисијата за уставни прашања, предлага целосно напуштање на едногласното одлучување (консензус) во Советот на ЕУ.


Наместо тоа, предлогот предлага гласање со квалификувано мнозинство и нормална законодавна процедура во повеќе области, вклучително и одбраната, оданочувањето и надворешната политика.

Нацртот, исто така, предлага преименување на Европската комисија во „Европска извршна власт“ и драстично проширување на овластувањата на Парламентот, како и давање на институциите на ЕУ ексклузивна надлежност – или право да преговараат во име на нивните членки – да донесуваат одлуки за прашања поврзани со животната средина и климата.

Дипломат на ЕУ информиран за плановите, кој сакаше да остане анонимен, го отфрли предлогот како малку веројатно дека некогаш ќе добие поддршка од европските престолнини. „Ова е провокација… Нема мнозинство во Советот за промена на договорот.