Стефано Санино, генералниот секретар на Европската служба за надворешни работи (ЕЕАС), денеска ја бранеше одлуката на Германија и САД да испратат западни тенкови во Украина, додавајќи дека рускиот претседател Владимир Путин „води војна против НАТО и Западот“.

Како што јави АП, Санино денеска, говорејќи на прес-конференција во Токио во рамките на неговата азиско-пацифичка турнеја, тврди дека Путин „од концептот на специјална воена операција преминал на концептот на војна против НАТО и Западот“. Тој додаде дека американските, британските и германските тенкови треба да и помогнат на Украина да се одбрани од руската агресија.

„Мислам дека најновите случувања во врска со снабдувањето со оружје за Украина се само еволуција на моменталната ситуација, односно начинот на кој Русија влегува во поинаква фаза од војната“, рече Санино, додавајќи дека Русија повеќе не напаѓа воени цели, туку цивилна инфраструктура, градови и цивили.

„ЕУ не е таа што ја однесе војната во нова фаза, таа само и помага на Украина да спаси човечки животи и да се одбрани од варварски напади“, рече тој.