Експертот за ЕУ, Анди Хоџај, за БИРН вели дека покрај вообичаените прашања поврзани со управувањето, „кронозмот“ на нејзината економија може да ја одложи интеграцијата на Албанија во ЕУ.

,,Покрај јасното чувство на неподготвеност за проширување во ЕУ, двете нови балкански земји кои сега преговараат за пристапување, Албанија и Македонија, ќе се соочат со дополнителни предизвици во споредба со процесот што започна пред десет години со Србија и Црна Гора”, смета Хоџај кој се сретнал со екс премиерот Заев додека тој беше на власт.

Според Хоџај некои земји-членки на ЕУ бараат дополнителни реформи, особено во судството и борбата против организираниот криминал, пред да се согласат за какво било понатамошно проширување на блокот.

Новата визија за ЕУ претставена од Париз не значи дека приемот на нови членки е гарантиран.

,,Франција неодамна го претстави својот сопствен рецепт за стабилизирање на соседството на ЕУ, и тоа не мора да го вклучува проширувањето на прво место”, цели Хоџај за БИРН.