Европската агенција за лекови (ЕМА) препорача да се одобри употребата на вакцината Фајзер и кај децата од 5 до 11 години.

Оваа вакцина е веќе одобрена за употреба кај деца кои имаат полни 12 години.

Кај децата кои се на возраст од 5 до 11 години, дозата ќе биде помала од онаа која се користи кај деца со полни 12 години,соопштуваат од ЕМА.

Според ЕМА ефикасноста на оваа вакцина е 90% во заштита од вирусот.

Најчести несакани појави после вакцината се болка на местото на вакцината, замор,главоболка,црвенило и оток.

Овие појави се обично благи и умерени и престануваат во рок од неколку дена од вакцинацијата, соопштуваат од ЕМА.
https://twitter.com/EMA_News/status/1463837597558624264?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1463837597558624264%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2F24info.mk%2Fd0b5d0bcd0b0-d198d0b0-d0bed0b4d0bed0b1d180d0b8-d0b2d0b0d0bad186d0b8d0bdd0b0d182d0b0-d184d0b0d198d0b7d0b5d180-d0b7d0b0-d0b4d0b5d186d0b0%2F