Поранешниот министер за финансии Џевдет Хајредини се чуди од каков вртлог не извлекол министерот за надворешни Бујар Османи кој не е познат како Супермен ниту досега покажал способности кој го прават супердипломат.

„Дали некому му е познато од кој балкански вртлог и како Бујар Османи успеал во последен момент да ја извлече државата?“, прашува Хајредини, коментирајќи ја изјавата на министерот за надворешни Бујар Османи за францускиот предлог:

Знам дека јавноста сè уште е поделена, а убеден сум дека направивме добра и стратешка одлука за којашто времето ќе покаже дека тоа било така и успеавме во последен момент да ја извлечеме државата од балканскиот вртлог и да ја лансираме во еден неповратен пат на европеизација и стабилизација, но и зголемување на стандардот за граѓаните, изјави Османи.

Каков вртлог имало и како тој и владата ја спасиле Македонија Османи не дава детали.