Поранешен амбасадор на Македонија ја обвинува Холандија за расизам кон Албанија која што ја блокира западната сосетка на патот кон ЕУ.

Според политичкиот аналитичар Арсим Зеколи постои двоен стандард во третманот на Албанија и Македонија.


“Толку се зборуваше за „неевропскиот“ став на Бугарија кон Македонија а ниту збор за расистичкиот однос на Холандија кон Албанија”, пишува Зеколи.