Професорот на Универзитетот во Њујорк и озлогласениот економист за „пропаст и мрак“, Нуриел Рубини, рече дека економијата на САД сè уште не е во рецесија, но „ние сме многу блиску до неа“.

„Мојата основна линија ќе биде рецесија до крајот на оваа година“, рече Рубини, извршен директор на економскиот консултант Рубини Макро Асошиејтс, во интервју за Блумберг во вторникот.

Рубини рече дека неговото предвидување е „тврдо приземјување“, што значи дека економијата наскоро би можела да доживее голем пад. Тој рече дека комбинацијата на глобални прашања како КОВИД-19, руската инвазија на Украина и кинеската политика на нулта толеранција за КОВИД се виновни за намалениот економски раст, пренесува „Форчн“.

Дополнителни фактори, рече тој, се високите стапки на инфлација по четири децении, кои укажуваат на можноста за стагфлација во стилот на 1970-тите – во која економскиот раст забавува додека инфлацијата останува висока.

„Ако ја гледате довербата на потрошувачите, ако ја гледате продажбата на мало, ако ги гледате мерките за активноста на производителите, ако гледате на домувањето, сите тие се забавуваат многу нагло во време кога инфлацијата е сè уште многу висока. Тоа е стагфлација. Тоа не е само рецесија“, рече тој.

Инфлацијата не беше во главите само на економистите, туку и на пошироката јавност бидејќи индексот на потрошувачки цени, мерило за просечната промена на цените со текот на времето, се зголеми за 8,6 отсто во мај во споредба со истиот месец пред една година, во однос на зголемувањето од 8,3 отсто на годишно ниво во април.

Комбинацијата на бавен економски раст поврзан со продолжената висока инфлација може да ги притисне акциите надолу повеќе од очекуваното, рече Рубини. Во типична рецесија, акциите паѓаат за 35 отсто, истакна тој, но ако стагфлацијата во стилот на 1970-тите дојде како што тој очекува, тие би можеле да паднат за повеќе од 50 отсто.

На почетокот на овој месец, Федералните резерви испратија силен сигнал во својата борба против инфлацијата со зголемување на каматните стапки за 0,75 отсто, што е нивно најагресивно зголемување од 1994 година. Во вторникот Рубини рече дека ФЕД треба да продолжи да ги зголемува стапките за да може економијата на САД барем да избегне продолжена инфлација, дури и ако има рецесија.

„ФЕД нема избор“, рече тој. „Продолжете да затегнувате, дури и ако тоа доведе до тврдо слетување“.

Рубини е последниот во влијателната група економисти и бизнис лидери, вклучувајќи ги економистот Роберт Шилер и извршниот директор на JPMorgan Chase Џејми Димон, кои неодамна предвидеа рецесија. Во понеделникот, инвестициската банка Голдман Сакс го ревидираше сопственото предвидување за рецесија, известувајќи дека економскиот пад е двојно поверојатен отколку што предвидуваше претходно.

Извор: Независен