Личниот адвокат на актуелниот американски претседател Доналд Трамп, Рудолф Џулијани, подготвува одбранбени аргументи како дел од постапката за импичмент на американскиот претседател.

„Во моментов сум вклучен и работам на тоа“, рече тој.

Според Џулијани, политичките противници се обидуваат да докажат дека изјавите на Трамп за масовна измама, за кои се тврди дека се случувале на претседателските избори во ноември 2020 година, биле „повици за насилство“.

Според адвокатот, ако се докаже дека наводите за изборни измами се барем делумно точни, тоа ги лишува демократите од клучен аргумент.

Џулијани не ја исклучи можноста Трамп да сведочи за време на судењето.

„Ваквата одлука секогаш се носи во последен момент“, рече тој.

Претставничкиот дом на САД, контролиран од демократите, во средата ја одобри резолуцијата за импичмент на Трамп.