Џонсон бара да се укинат 91.000 работни места на административци

Британскиот премиер Борис Џонсон им нареди на министрите да укинат 91.000 работни места во државната администрација за да ослободат милијарди фунти за даночни намалувања, пишува англискиот весник Дејли Мејл.

Тие добија еден месец да направат планови за намалување на државната служба за речиси една петтина од сегашниот вкупен износ, што ќе заштеди околу 3,5 милијарди фунти годишно, пишува весникот.

Целта е да се ублажи финансискиот притисок врз семејствата кои имаат потреба.

„Секоја фунта што ја зема владата од даночните обврзници е пари што тие можат да ги потрошат на сопствените приоритети, на сопствените животи“, се вели во извештајот, цитиран од Џонсон.