Џон Хопкинс: Македонија со катастрофален индекс на смртност од Ковид19

Според анализата на еден од водечките светски универзитети Џон Хопкинс од Вашингтон Македонија има катастрофален индекс на смртност во однос на сите свои соседи но и најголем број други земји на светот.

Според мапата која што ја пренесува генералниот секретар на Алијансата за Албанците и градоначалник на Гостивар Арбен Таравари Македонија со над 8 % смртност е далеку пред своите соседи.

https://www.facebook.com/1265185232/posts/10222881581929146/?sfnsn=mo

Мапата е објавена во моменти кога техничкиот премиер Спасовски тврди дека неговата влада има успешен систем за битка со Ковид-19.

Бројот на мртви и позитивни рекорден, Спасовски се фали дека Ковид19 системот е успешен