Најбогатите европски земји се соочуваат со зголемен ризик од граѓански немири оваа зима, вклучително и улични протести и демонстрации, поради високите цени на енергијата и зголемените животни трошоци, соопшти експертска консултантска компанија за ризик.

И Германија и Норвешка се меѓу напредните економии кои доживуваат пореметувања во секојдневниот живот (…), тренд веќе забележан во ОК, изјави за Ројтерс главниот аналитичар на Verisk Maplecroft, Торбјорн Солтвед.

Последниот извештај на Verisk за Индексот на граѓански немири покажа дека повеќе од 50% од опфатените речиси 200 земји доживеале зголемување на ризикот од масовни протести помеѓу вториот и третиот квартал на 2022 година, што е најголем број земји откако компанијата го објави својот индекс во 2016 година.

На листата на земји со најголем прогнозиран пораст на ризикот од социјални немири се Босна и Херцеговина, Швајцарија и Холандија, се вели во извештајот објавен денеска.

„Во зима, нема да биде изненадување ако некои од развиените земји во Европа почнат да гледаат посериозни форми на граѓански немири“, вели Солтведт.

Војната на Русија во Украина од 24 февруари го забрза растот на цените на храната, што достигна рекордно ниво во февруари и повторно во март. Нагло пораснаа и цените на енергијата, а Европа е во центарот на ефектите.

„Да не заборавиме дека сè уште има некои од ефектите од пандемијата на КОВИД, со прекините што сè уште постојат во синџирите на снабдување“, додаде главниот аналитичар Химена Бланко.

Разорните суши и ниските нивоа на вода поврзани со климатските промени во многу делови од светот дополнително ја влошија ситуацијата со високите цени на храната и енергијата.

Според извештајот, зголемувањето на цените на основните прехранбени производи, предизвикувајќи сè, од мирни движења до насилни протести, го објаснува и порастот на социјалното незадоволство што ги зафати и развиените и пазарите во развој.