Инцидент со мирис на алкохол се случил вчера вечер во Собранието откако завршила ноќната координација што ја враќа во игра старата идеја за воведување контрола на алкохолниот статус на пратениците пред седниците.

Според пратеници од повеќе партии од вчера од доцната координацијата во кабинетот на спикерот Џафери прилично “весели” се вратиле двајца пратеници на од кои едниот врши собраниска функција.

Според очевидци едниот пратеник со викање и гласно шеги правел свое “шоу” во делот од салата каде што е седи пратеничката група на ДУИ.

Другиот поискусен весел пратеник користел војничка реторика, се фалел дека е “пешадинец” а кога ги цитирал членовите на Деловникот на Собранието во војнички стил ги нарекувал “чекори”.

Во салата настанала општа смеа но пратениците кои го потврдуваат алкохолниот инцидент велат дека ситуацијата била тажна затоа што на највисокиот законодавен дом не му прилега мирис на алкохол на седниците и детско односно пијано однесување на пратениците без разлика од која партија се тие.

“Собранието е како пара-парламентарна дружина под водство на паракомандант”, коментира еден од пратениците кој заедно со колеги пратеници од позицијата и опозицијата се обидел да укаже на погрешниот начин на комуникација во Собранието но без успех.

Предходно во Собранието се случи инцидент кога спикерот Џафери го повика обезбедувањето чии членови требало да го тргнат координаторот на пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ Мицевски од говорницата но сведоците не можат да потврдат дека во оваа ситуација бил инволвиран алкохол.

Едно од можните решенија за да се избегнат инциденти во иднина, предлагаат пратеници, е обезбедувањето да добие таканаречени “дрегери” за проверка на нивото на алкохол во крв за да може да се проверува дали некој од пратениците е пијан на седница.