Димовски: Македонците не одлучуваат за ништо во Македонија!

„Мнозинството Македонци во Република Македонија се исклучени од одлучување за клучните државни прашања, но, и посебно се исклучени од одлучувањето за прашања кои го тангираат исклучиво македонскиот национален идентитет, јазик, култура, традиции и засебност…“, смета Илија Димовски, поранешен пратеник од редовите на ВМРО-ДПМНЕ.

„Мнозинството Македонци во Република Македонија не одлучија и не дадоа подршка за:


– Избор на Влада во 2017 година;- Усвојување на Договорот за добрососедство со Бугарија во 2017 година;

– Усвојување на Преспанскиот договор во 2018/2019 година;

– Избор на Претседател на РМ во 2019 година;

– Избор на Влада во 2020 година;

– Усвојување на “францускиот предлог” во 2022 година;

Како плод на овие процеси, пишува Димовски на Фејсбук, „мнозинството Македонци немаа право да одлучат за своите идентитетски прашања, :

– дефиницијата на својот национален идентитет (Преспа);

– улогата на АСНОМ во изградбата на модерната македонска држава (Преспа);

– дефиницијата, историјата и карактерот на македонскиот јазик (Преспа + едностраната изјава од МНР на РМ за јазикот);

– употребата на македонските национални симболи (Преспа);

– историјата и самобитноста на македонскиот народ (Преспа + Договорот за добрососедство со Бугарија);

– карактерот на македонскиот образовен систем во делот на историјата и географијата (Преспа + Договорот за добрососедство со Бугарија);

– издаваштвото (Протоколот кој произлегува од Договорот за добрососедство со Бугарија);

– продукцијата на уметнички дела (Протоколот кој произлегува од Договорот за добрососедство со Бугарија);и уште многу други идентитетски прашања…

На мнозинството Македонци им е ускратено правото да одлучуваат за било што во Република Македонија, а посебно за идентитетски прашања кои се историско автономно право на македонскиот народ…

СДСМ е желна за власт и тргува со сите македонски национални прашања…

ДУИ треба да знае дека ваквата потчинетост на Македонците нема да донесе ништо добро ниту за Република Македонија, ниту за Албанците во Македонија…

Ние, ние мора да се бориме за своите човекови права, да одлучуваме за себе и својата држава…“ порачува Димовски во објавата на Фејсбук.