Димитров: Учебниците во Македонија може веднаш да се променат, но…

Шефот на бугарскиот тим од Заедничка историска комисија вели дека нема подготвеност за промена на учебниците во Македонија, а според него тоа може да се случи веднаш.

Ангел Димитров, за БНТ вели дека во Македонија главно се занимаваат со барањето на ДПМНЕ за распишување референдум за целосно да се отфрли Договорот за добрососедство со Бугарија, а таквата атмосфера влијаела на состанокот на Мешовитата комисија.


„Јасно можев да ја видам загриженоста на дел од колегите, бидејќи некои од нив рекоа дека се подложени на закани и притисоци кога нешто менуваат во својата позиција“, нагласи професорот Димитров, пренесува БГНЕС.

„Гоце Делчев е постојано во нашата програма веќе трета година и не стигнуваме до него, всушност не се разговара за тоа“, рече Димитров. Она што е одлучено и најавено е дека треба да се пристапи кон промена на нивните учебници.

Вели дека заелешките за бугарските учебници од македонска страна биле општи, не допирале важни работи во толкувањето и биле пуста желба.

Но, Димитров вели дека какедонската страна треба да направи „сериозни измени во нивните учебници.

Ова треба да се направи веднаш. Учебниците може да се дополнат и без да се печатат нови“, коментира проф.Димитров.

Тој нагласи дека сета оваа политичка тензија во Скопје е на тема бугаризација.

Димитров вели дека тоа е апсурдно и потсети дека и претседателот Стево Пендаровски „ова го дефинираше како ќорфишек…“

.