Димитров: Тешко дека ќе постигнеме договор за Гоце Делчев

Шефот на бугарскиот тим во заедничката комисија за историјата разочаран по дводневната средба со македонските колеги:

„Досега бев убеден дека, и покрај сериозните проблеми, и покрај темелните разлики што постојат меѓу нас и нашите колеги од Скопје, ние сме Мешовита комисија за историски и образовни прашања, но од денешниот 14-ти состанок, почнувам да се прашувам дали навистина е така“, изјави по дводневната средба копретседавачот на Заедничката комисија за историски и образовни прашања со Македонија, Ангел Димитров.

„Вчера, нашите колеги категорично одбија да водат некој конкретен разговор на одредена историска тема. Нешто што не е само типично, туку е и неизбежно за професионалните историчари “, рече Димитров.

Тој рече дека е тешко да се постигне разбирање за Гоце Делчев, пренесе БГНЕС.

Димитров исто така најави дека на лето Мешовитиот комитет за историски прашања нема да има нов состанок.

„Петнаесеттиот состанок ќе се одржи во средината на октомври. Се надеваме дека летните месеци ќе дадат можност за преиспитување“, рече Ангел Димитров.