kid raising his hand in classroom

Бројот на заразени ученици расте, а лекарите апелираат итно да се затворат училиштата. Протоколите кои ги донесе Комисијата за заразни болести, заедно со МОН, не се доволни, а потребно е тестирање на учениците и наставниот кадар.

„Имам млади пациенти со ковид, и основци и средношколци. Има случаи каде поради неможност да се тестираат, бидејќи нема термини, седат дома и сами се изолираат. Вирусот брзо се шири во училиштата и затоа треба под итно да се затворат. Јасно е дека кај децата вирусот се манифестира со полесна клиничка слика во 80% но останатите 20% развиваат висока температура, д-димерите им се покажуваат а некои дури имаат потреба од хоспитализација и кислорот. Освен носење маски, во училиштата не се почитува ни една друга мерка, а тоа е уште полошо за нивното здравје, бидејќи носење маска подолго време им предизвикува главоболки“ – вели др. Весна Стојанова Атанасова која работи со ковид пациенти.

За хаосот во училиштата алармираше и Народниот правобранител –кој до МОН испрати допис со сите поплаки од родители и ученици за реализацијата на наставата. Долгите часови поминати со маска во училница на децата им преставува проблем, а во одредени училишта родителите се принудени самите да купуваат средства за хигиена во тоалетите. Министерката не ги зеде овие апели здраво – за готово. Според неа, Комисијата е таа која треба да одлучи како понатаму ќе се одвива наставата.
Дека се потребни дополнителни мерки, покажува и барањето на Детската амбасада Меѓаши која реагираше за нетранспарентност на МОН. Оттаму побараа да се воведе задолжително бесплатно тестирање за сите ученици и персонал во училиштата и наставата да се одвива на отворено додека дозволуваат временските услови.