Откако последниве месеци ChatGPT стана една од главните теми на глобално ниво, Стјуарт Гендолф, извршниот директор на Healthcare Success, дигитална маркетинг агенција за медицинско рекламирање оценува дека содржините генерирани од чет-ботот може да бидат опасни за здравјето. Во интервјуто на Healthcare Success тој наведува дека на ChatGPT не може да му се верува кога станува збор за одговори од областа на здравството – пренесува Фактор.

ChatGPT е чет-бот со вештачка интелигенција кој може да има разговори слични на луѓето, да преведува и да им дава на корисниците информации.


Може да пишува и добра содржина. Како, навистина добро.

И сега кога Google отворено изјави: „Соодветната употреба на вештачка интелигенција или автоматизација не е против нашите упатства“, се поставува прашањето: Дали треба да ги користиме за производство на здравствени содржини?

Пред да одлучите дали и како да користите ChatGPT за пишување здравствена заштита и оптимизација, има неколку прашања што треба да се разберат.

Што е ChatGPT?

Chat Generative Pre-Training Transformer, или ChatGPT, е алатка за обработка на природен јазик што им овозможува на корисниците да имитираат човечки разговори со чат-бот со вештачка интелигенција.

Може да препознае, сумира, преведува, предвидува и генерира големи количини на содржина врз основа на она што го научил од огромни количини јавни податоци.

Накратко, ChatGPT учи во движење, ги усовршува одговорите додека оди и го складира знаењето за подоцнежна употреба.

Во сржта на оваа технологија се неколку иновации, а еве што е ново…

Користи огромна база на податоци.

ChatGPT е обучен на апсурдна количина на податоци (четботите обично користат многу потесен сет на податоци), што значи дека може да изврши неколку повеќе задачи поврзани со јазикот отколку другите алатки за разговор.

За разлика од другите чет-ботови, ChatGPT се сеќава на нишката од вашиот дијалог, користејќи претходни прашања и одговори за да го информира својот следен одговор.

Целиот текст на следниот линк:

https://www.faktor.mk/dali-chatgpt-e-opasen-za-zdravjeto-i-zdravstvenata-griza-na-lugjeto-eve-shto-pokazuva-edno-istrazuvanje